Blogg

I denna blogg kommer jag med en viss oregelbundenhet berätta om vad jag upplever i skog och mark. Det kommer att finnas bilder på fåglar, däggdjur, fjärilar och annat jag tycker är intressant.

I spalten till höger finns några länkar till olika naturaktiviteter. Som vanligt, så är det så att om man är villig att betala för sina aktiviteter, kan man få uppleva mycket på nära håll, men man kan naturligtvis också uppleva allt detta enbart med hjälp av sitt eget engagemang. Man får dock vara beredd att "offra" mycket tid och många tidiga morgnar.

BIO-foto igen 211105

Hej igen! Häromdage var jag på fotoutflykt med BIO-foto igen. Vi var först vid Bilkyrkogården i Ryd, och därefter i Stensjöng hos konstnärsparet Agetorp och deras fantastiska skogsmarker. Gå gärna in på deras hemsida www.agetorp.se och titta.

Bilkyrkogården

  

  

Stensjöäng

  

  

 

 

tiveden-210417.pdf

 

 

 

201025

Ut med BIO-foto

Hej igen! Nu har jag varit ute med BIO-foto under två helger här i Skåne. BIO-foto är en fotoförening som finns med egna avdelningar i hela Skandinavien. Jag har varit medlem där i flera år, men av olika anledningar inte deltagit i föreningens utflykter. Fantastiskt väder. Regn, regn, regn….. och så lite uppehåll någon gång emellanåt. Men detta är inget som stoppar en hängiven fotograf. Första helgen var vid Trollskogen och Måryd vid Torna Hällestad för att bl.a. titta på alla vresbokar, bäckar och dammar som finns i dessa skyddade naturområden.

 

 

  

 

Den andra helgen var vi i Åbjär på Linderödsåsen. Åbjär är som en djup ravin där det i botten rinner en liten å (Mjöån) som är omgiven av bokskog. Här finns också mycket sten som är bevuxet med lavar och mossor. Tyvärr hindrar mig mina dåliga leder att hänga med i tempot som många håller, men skall jag fotografera så gör ju inte det något. Jag går för mig själv och får jag ha mitt eget tempo. Dessutom tar jag mycket makrobilder, och det tar tid när jag ligger på marken och försöker få till en bra bild.

 

 

 

 

 

                                        

 

200913

Segeltävling

Äntligen blir jag färdig med att uppdatera hemsidan. Under ett par år nu så har jag inte haft någon större fotoinspiration. Förra året handlade det mest om våra trasiga bilar som nu faktiskt är i funktion igen. I år försvann den fotoresa jag skulle åka på. Detta pga coronaläget. Inte för att jag varit sjuk, men man skulle ju hålla sig hemma och inte träffa folk.

Facebook har ju infört nya regler om att de skall ha rätt att använda de bilder som läggs in i FB-flödet lite hur som helst, vilket medfört att jag inte gärna lägger bilder där. Men jag kommer att lägga enstaka bilder där och länka till hemsidan, så att den som vill kan gå in och titta på mina bilder.

Nu har jag i alla fall tagit mig samman och fotograferat lite segling från en segeltävling utanför Borstahusen i Landskrona.

 

Övriga bilder finns i fotogalleriet.

180715

Resa med Rovdjursland juli 2018

I juli 2018 reste jag med Rovdjursland till Vartius i Finland, under ledning av Magnus Fredriksson, för att om möjligt fotografera björn. Oj, oj, oj vad björn det blev. Plus järv och räv. Tyvärr fick jag inte se någon varg, men det var det andra som fick, så varg finns också i området. Resan gick med  flyg till Helsingfors/Kajaanii. På Kajaanii flygplats hämtades vi av en minibuss och Magnus Fredriksson som berättade för oss om resmålet Brown Bear Lodge vid gränszonen mellan Finland och Ryssland. Själva gränszonen är förbjudet område och har varit så sedan andra världskriget. Detta har troligtvis bidragit till att naturen fått vara orörd och att djuren fått leva i fred och kunnat utvecklas till de stora och imponerande individer de blivit.

Väl framme fick vi våra rum och intog en trerätters middag innan det var dags att gå ut till gömslena. Det är väldigt många gömslen, varför man får sitta i olika gömsle varje natt.

    Entren till bostadsdelen på Wild Brown Bear

   Matsal med auditorium

                        Gömsleområdet. Bilden är från Wild Brown Bear Hemsida wbb.fi

På bilden ovan kan man se hur gömsleområdet såg ut. Tyvärr är det svårt att se gömslenas nummer. Men det syns dåligt om man inte förstorar bilden.

Måndag natt
Gömsle 5
Ganska snart efter att vi satt oss i gömslena kom en stor mörkbrun björnhanne. Den gick längs sjökanten, stannade och vädrade och fortsatte sedan in i skogen.

Efter någon timme kom en järv som hade fasligt brått runt myrkanten. Tyvärr hade ag hade inte någon chans att hinna med med kameran. 
I mellantiderna när det inte hände så mycket kom först en knipa med två ungar och sedan en gräsand med många små.

Det är roligt att titta på ungarna när de liksom ”springer” på vattnet.

Flera björnar passerade på långt håll, men det gick bra att se dem i kikaren. En ny järv visade upp sig, men de är inte lätta att fotografera då de är väldigt skygga och ständigt i rörelse.
Nu kom en ungbjörn (hona), väldigt ljus i färgen och passerade flera gånger längs sjökanten. Första gången springande varefter hon försvann in i skogen. Men hon kom snart tillbaka och verkade betydligt lugnare än tidigare.


Tisdag morgon

Gömsle 12
På morgonen promenad tillbaka till lodgen där en bastant frukost väntade. Där fanns allt, korv, köttbullar, gröt, mackor, musli mm mm.
Tillbaka till rummet för att sova ett par timmar innan vi träffades i auditoriet där Magnus höll ett anförande om de björnar och järvar som brukar ses. Avlutning med fototips innan det blev ny vila före middagen. Soppa, huvudrätt och kaffe med kaka. 

Jag är på plats i gömslet 18.00 och håller på att sätta upp mina kameror. Sätter mig ner för att fästa en kamera på kameraplankan. Tittar ut och får se en stor björnhanne ca 10m från gömslet. Måste sätta mig ner försiktigt, försiktigt, och lägga ifrån mig vad jag har i händerna. Fumlar lite så det blir lite buller och björnen går omedelbart därifrån. Jäklar också. Som tur är så stannar han efter 50m så jag kan fotografera honom med 600mm-telet. Men det kunde ju blivit en kanonbild.

Ny stor hanne dyker upp vid 19.30. Denna gång är jag beredd. Han går försiktigt mot gömslet. Stannar ca 10m bort. Vilken känsla. Kanske 400kg muskler. Jösses som mitt hjärta slår. Det här är nog det häftigaste jag hittills varit med om. 

Nu väntar jag bara på att någon järv skall dyka upp.

Klockan är 01.30 och jag lägger mig på britsen för att vila en stund. (Har ju redan somnat en gång i stolen). Vaknar 03.20 av att jag har kramp i vänster lår. Göken gal utanför i någon trädtopp och jag försöker ställa mig upp för att stretcha det krampande låret. Aj vad ont det gör. Slänger i förbifarten ett getöga ut genom gömslets fönster, och vad sitter på precis rätt fotoavstånd om inte en järv. Måste ju fotografera fast låret värker. På något märkligt sätt släpper plötsligt krampen och jag får fina bilder på järven.

                         

Onsdag morgon
Gömsle 24
Vid 07-tiden är det dags att gå tillbaka till lodgen för frukost, batteriladdning , dusch och vila. Idag blir det tips och råd om filmning under ledning av naturfotograf Roland Ulfelt. ”Tyvärr”är det ju så spännande och roligt att höra vad han säger så man får nya tokiga ideer om vad man kan göra. Filmat har jag ju gjort förr, och den digitala tekniken skapar massvis med nya möjligheter.

Efter ännu en god middag vandrar vi ut till gömslena igen. Jag får gömsle 24 framför en liten tjärn. Jag hinner precis sätta upp kamerorna innan den första björnen kommer. Mörkt brun i färgen. Den försvinner in i skogen, och långt bort ser jag en betydligt ljusare björn som kommer ut ur skogen. Tyvärr kommer den inte hitåt utan försvinner på ett annat håll.

Björnen utanför gömsle 24

Nu har det inte hänt något på fyra timmar. I brist på annat fotograferar jag tuvull, måsar och solnedgången.

Blommande tuvull

Helt plötsligt kommer en räv på andra sidan tjärnen. Det kommer också rapport om att man sett varg vid ett annat gömsle. Kanske det börjar hända litet mer nu när solen går ner och det blir svalare i luften.

Nej det hände inte så mycket mer den natten.

Torsdag kväll
Dagen regnade bort. Det planerade bastubadet med dopp i sjön blev inte av. (Bastun var uppvärmd men jag blev inte färdig att gå dit). Roland fortsatte sitt anförande om filmning, varefter middagen intogs i sedvanlig ordning.

Efter middagen gick vi ut till gömslena igen, och jag skulle sitta i gömsle nr 7 (skogsgömslet) tillsammans med Roland.
Vi installerade oss i gömslet, men inga djur kom. Vi väntade och väntade och plötsligt får Roland syn på en stor brun björn som kommer gående på träspången som går över myren och upp mot oss. Den svänger in vid sidan av gömslet och gå runt och letar mat som Magnus har lagt ut för att locka björnarna. Han går runt framför gömslet en stund och går sedan vidare. Jag har nu bestämt mig för att endast filma. Och tur var väl det.

Efter en stund kommer björnen tillbaka. Han går med nosen mot marken och snart rundar han trädet som står rakt framför gömslet. Han fortsätter runt trädet och går sedan rakt mot gömslet där vi sitter. Närmare och närmare.Han svänger inte åt sidan förrän 2,5-3m från gömslet. Jag kan lova att pulsen har blivit hög. Han strosar omkring en stund framför gömslet och i vegetationen innan han försvinner längs med spången ner mot myrmarken.(Jag har en film på detta men kan pga tekniska problem inte lägga upp den här ännu, men den finns på min sida på FaceBook.

Strax därefter dyker den lilla ljusa björnhonan som går under namnet Baby Lumikke upp. Vi har sett henne andra kvällar och hon verkar alltid vara lite stressad. Hon rafsar runt lite i snåren och försvinner sedan in i skogen. Klockan börjar bli mycket och vi bestämmer oss för att sova ett par timmar. Vi sover i skift ifall något intressant skulle dyka upp. 

När jag sover så väcker Roland mig. Björn, säger han och jag reser mig ur britsen som knakar till och björnen försvinner naturligtvis omedelbart från platsen. Vi fikar och väntar någon timme till varefter vi bestämmer oss för att sova fram till 6-tiden. Vid 7-tiden går vi tillbaka till Lodgen för att äta frukost och förbereda hemfärden.

10.00 blir vi hämtade och transporterade till flygplatsen i Kaajanii. Jag somnar omedelbart i bussen och sover hela vägen dit. Det har varit en fantastisk vecka och jag tror att jag gör mig till tolk för alla och berömmer Magnus och Rovdjursland för ett fantastiskt välordnat och välplanerat arrangemang. Åk gärna med  Rovdjursland om ni skall till Finland för björnskådning.

 

180108

Hej ni som läser det här. Av en massa olika anledningar har det inte hänt så mycket på den här sidan sedan i våras (2017). Tiden räcker inte riktigt till på grund av alla aktiviteter jag är inblandad i. Det är helt enkelt för lite timmar på dygnet.

Tiden sedan i våras har varit full av bemärkelsedagar, trädgårdsarbete, husvagnssemester och annat så det har inte blivit så mycket med fågelskådandet och fotograferandet. Det blev en del fjärilsletande och fotograferande av dessa. Under husvagnssemestern blev det tillfälle att besöka Utteröns naturreservat på Sturkö utanför Karlskrona. Där var otroligt gott om blåvingar, hed- eller ljungblåvinge är jättesvårt att säga för de är nästan identiska. Puktörneblåvige, mindre guldvinge mfl.

Klicka på bilden nedan så kommer du till bilderna. Alternativt går du vägen över fotogalleriet.

 

Väl hemma igen så var jag på fjärilsexpedition på Drakamöllans naturvårdsområde under ledníng av Lars Pettersson från Svensk Dagfjärilsövervakning. Regnet öste ner och åskan gick, men vi väntade och väntade och till slut höll det upp så vi kunde ge oss ut i markerna där vi bla. fick glädjen att se  silverstreckad pärlemorfjäril, vitprickig guldvinge och svartfäckig blåvinge.

      

       Amiral          Citronfjäril. Lägg märke till                 Hedblåvingar                                                                         flugan på vingen

 

      

Ljungblåvinge  Kartfjäril. Andra generationen    Luktgräsfjäril     Mindre Guldvinge

 

    

            Silverstreckad                             Svartfläckig                                Svingelgräsfjäril                            Pärlemorfjäril                               Blåvinge                   

Efter det var jag i Blekinge och fotograferade sträckande vadarfåglar och lärde mig hur man kan fota  nattfjärilar. Mycket spännande. En helt ny värld med flygfän som man aldrig får se annars.

    

          Poppelsvärmare                          Barrskogsnunna                          Björktandvinge

 

    

           Björnspinnare                                   Gammafly                                    Gräsulv

 

                        

                       Körsbärsrödgump                                  Rosenvinge

Jag har också haft utställning på Karidal i Eslöv. Tyvärr säljs det ju ingenting, men det är ändå trevligt att få uppmuntran från alla som kommer och tittar.

Nu är det ju nytt år och det har jag startat med att titta på uttrar i Kristianstad. Kallt var det och frös gjorde jag men det blev ändå några bilder.

                                 

        

170416

Nu under påskveckan pågår en massa konstrundor runt om i Skåne. Själv har jag utställning i Romele konsthall. Kul att prata med en massa trevliga besökare. Här kommer några bilder som visar hur det såg ut.

                      

                                              

170410

Det var längesedan nu som jag skrev någonting här, men äntligen har vi fått vår i den södra delen av Sverige. Detta är min årstid. Man kan se hur det börjar knoppas och flyttfåglarna har återvänder. Underbart. Solstrålarna värmer när man går ut i naturen, vilket jag gör mer nu än i vintras. Vi har väl inte haft så mycket vinter. Mest barmark, kalla vindar, snö ena dagen och regn och dimma den andra. Men nu finns det hopp om livet igen. Till och med paddorna har börjat sina parningsritualer. Hustrun och jag träffade på en hel flock  på väg till en närbelägen sjö där förmodligen parningen väntade.

Dessutom blommar det för fullt i trädgård och skogsbackar.

            

                   Vitsippor                                             Vanlig padda

Här nedan kommer också några bilder från mina promenader.

Det drar ihop sig till påsk, och jag skall ha fotoutställning i Romele Konsthall 14-23 april under påskveckan. Ta gärna en tur till Romelegården,  beläget mellan Veberöd/Skurup. Vik av från väg 102 vid skylt Romelegården/Konsthall.

     

                Gråhäger                                        Nötväcka                                         Röd glada

 

    

               Strömstarar                                       Sångsvan                                       Sävsparv

 

  

                Varfågel                                        Vitkindad gås

161211

Helgen den 1-4dec tillbringade jag hos Magnus Nyman i Blekinge och satt flera dagar i hans gömslen. Mycket bilder blev det. Främst på ormvråkar och havsörnar, men också på några andra arter. Jag måste tacka hustrun och barnen med familjer som hjälpte till med ekonomin så att jag kunde förverkliga detta. En fantastisk upplevelse. Det är något meditativt med att sitta alldeles ensam i ett gömsle hela dagen. Man måste naturligtvis vara uppmärksam på vad som händer utanför gömslet, men man sitter där ensam i tystnaden utan radio och annat som stör. Underbart.

Klicka på bilden nedan så kommer du till bilderna. Alternativt går du vägen över fotogalleriet.

161117

Sedan någon vecka tillbaka så har vi en Tundrasparv i Skåne. Det är det första fyndet någonsin i Europa. Fågeln finns normalt i norra Nordamerika och har som sagts aldrig tidigare skådats i Europa. Naturligtvis var jag tvungen att köra till Staffanstorp för att se den. Det var inte svårt att hitta. Mängder med bilar och skådare på vägar och på fält. Jag följde strömmen och kom så småningom fram till ett ställe där det stod uppskattningsvis 100 skådare med tubkikare och kameror. Tyvärr så var den lite långt bort. Det var inget fotoavstånd men den syntes fint i kikaren. Jag fick ingen bra bild, så jag bestämde mig för att försöka någon dag senare. Resultatet kan skådas här nedan.

  

 161112

Sist jag skrev hade det plötsligt blivit höst. Precis lika plötsligt kom vintern med snö och en massa minusgrader. Eftersom jag inte är någon vintermänniska tyckte jag inte detta var kul. Å andra sidan innebär detta att det kommer hit fåglar som man annars inte ser i Skåne. Sidensvansen är ju t.ex. en sådan. Men man får dra på sig varma kläder och ge sig ut i kylan.

  

Häromdagen var jag ute tillsammans med Ringsjöbygdens fågelskådare som jag är medlem i för att leta nötkråkor vid Dörröds fälad. Detta är en plats där det växer mycket hassel, och det gillar ju nötkråkan. Där finns också mycket dovhjort, och brunsten är inte över riktigt ännu så man hör hur bockarna skäller i skogen.

Hur som helst så gick vi en runda, men vare sig såg eller hörde några nötkråkor. Däremot var det gott om andra fåglar som t.ex. grönsiskor, domherrar, nötväckor, större hackspett och varfågel. Plötsligt hör vi nötkråkor och drar oss mot det håll ljudet kommer ifrån. Där ser vi en som sitter lågt på en gren strax över marken. Och en till. Jag gör en kringgående rörelse för att om möjligt komma åt att få en bra bild. Då kommer det tre st. nötkråkor och flyger över huvudet på mig. Nu blir det tyst. Nötkråkorna vare sig syns eller hörs. Vi fikar, går ett varv till och börjar dra oss mot bilarna. Då kommer en nötkråka och visar upp sig fint. Äntligen lyckas jag få en hyfsad bild på den.

161028

Plötsligt blev det höst. Även om det har varit många soliga och fina dagar, så är ändå hösten här. Detta är inte den tid på året som jag gillar bäst, men alla vackra färger i naturen kan man ju ändå inte bortse ifrån. Jag gick en promenad på Söderåsen, och visst är det vackert. Naturen exploderar och alla dovhjortarna har plötsligt fått mycket att göra. Det är ju brunsttider. Så fort jag stannat bilen och gått ut hörde jag dem. (Men man måste vara uppe på morgonen).  De hörs på jättelånga avstånd och då kan man ju inte att låta bli att smyga på dem. Tyvärr så upptäcker de mig långt innan jag upptäckt dem. Hindarna slår larm och så drar hela flocken iväg.

Som synes så tog jag ändå litet höstbilder. Bilden på hjortarna som stångas är från ett tidigare tillfälle. Naturen är fantastisk.

     

    

                            

161002

Äntligen har jag blivit färdig att uppdatera hemsidan.  Av någon märklig anledning är det hela tiden en massa ”andra” saker som skall göras, vilket inverkar menligt på viktiga saker som tex hemsidan.

Nu har hela sommaren gått, och alla flyttfåglarna har varit på väg söderut sedan länge. De första honorna som t.ex. storspoven, gav sig ju av redan efter äggläggningen och lämnade allt till hanarna som fick ansvaret för uppfödningen av ungarna. Glädjande nog har vi trots allt fortfarande lövsångare i trädgården.

Lövsångare

                                 Våren kom och med den fågelungar. Här en hornuggleunge.

Själva har vi varit på en lång semester i Halland där såväl Morups Tånge som Getterön besöktes. Dessa två välkända fågellokaler bjöd som vanligt på fina fågelobsar. Det lilla fotogömslet på Getterön är alltid lika spännande att sätta sig i. Såväl enkelbeckasin som gluttsnäppor och grönbenor springer så nära så de nästan är innanför kamerans närgräns. Inte att förglömma vattenrallen med ungar, vilka nog är Sveriges mest fotograferade vattenrallar.   

    

              Enkelbeckasin                              Vattenrall                              Skedand

Vid Morups Tånge fick jag se såväl ljungpipare som kustpipare. Myrspov, kustsnä ppa och spovsnäppa. Stararna verkar dessutom ha ökat jättemycket, för det var väldigt stora flockar. Tyvärr var avstånden väldigt långa, vilket gör att det är svårt att få bra bilder på fåglarna.

  

                Spovsnäppa                                                    Kustpipare

Väl hemma igen var det dags att inventera fjärilar. Min slinga går över fuktig ängsmark/betesmark där man kan få sällskap av betande kor. Fjärilar jag såg var bl.a. puktörneblåvinge, kåljäril och rapsfjäril, mindre guldvinge, slåttergräsfjäril och citronfjäril. Bland fåglarna så dök den grå flugsnapparen upp med jämna mellanrum och sparvhöken syntes vid flera tillfällen. Nu är dock fjärilarnas tid över, och de flesta övervintrar som larver, för att till våren åter glädja oss. Det Danska namnet ”sommerfugl” tycker jag är ett väl passande namn.

    

              Citronfjäril                             Kamgräsfjäril                              Kålfjäril

 

    

         Mindre guldvinge                           Nässelfjäril                          Puktörneblåvinge

 

                  

                               Påfågelöga                                      Rapsfjäril

Vid hemmalokalen Gäddängen har vi bl.a. kunnat glädja oss åt åtta ägretthägrar samtidigt. Tyvärr var det inget bra fotoavstånd för att lyckas få alla åtta på samma bild, men det var ändå en imponerande syn, och med lite tur kan man få se lärkfalken på jakt efter trollsländor och småfåglar.

        

               Ägretthägrar på långt håll                                     Lärkfalk

Tillsammans med en god vän var vi ute och fotograferade hjortar. Vi fick fantastiska bilder på såväl brölande kronhjort som dovhjort. Mäktiga djur som man inte kan undgå att bli imponerad över. När man kommer dem nära går det inte att undgå att känna vördnad för naturens väsen.

   

                                                                   Dovhjortar

                                      

                                                             En stolt Kronhjort

160527

Äntligen har jag blivit färdig med min reseberättelse från Etremadura. Klicka på länken nedan så hittar du den.

reseberattelse-fran-extremadura-2015.pdf  

160512

Idag gick jag en promenad för att titta efter fjärilar igen. Endast ett ex av påfågelöga idag. Generationsbyte pågår antagligen. De som har synts hittills är de som har övervintrat. Aurorafjärilarna var desto fler istället. Roligt är att orkidéerna har börjat titta upp tillsammans med humleblomster och andra blommor. för första gången denna vår sjöng törnsångaren sjöng för fullt.

    

                  Bräsma                                         Göknycklar                 Sankte Pers nycklar

                        

                                   Humleblomster                                           Törnsångare

160508

Så är man hemma igen efter nästan två veckor med olika aktiviteter. Först en vecka med fågelskådning och fotograferande i Extremadura i Spanien. Resan anordnades av Scanbird och gick i SKOF:s (Skånes ornitologiska förening) regi. Det var en helt fantastisk resa med många nya ”obsar” av fåglar jag aldrig tidigare sett eller som inte finns i Sverige. Resan gick i ett lugnt och behagligt tempo under ledning av Björn Malmhagen från SKOF och den lokale guiden Godfried. En reseberättelse från denna kommer när jag jag gått igenom alla bilder.

             

Gamar över klippan Penafalcon             Gåsgam                                 Svart stork i boet

Därefter en långhelg i Karlskrona tillsammans med hustrun med besök på trädgårdsmässa i Wämöparken. När vi kom till hotellet fick vi hörselproppar att sätta i öronen. Varför, kan man ju fråga sig. Jo, vi hade hamnat mitt i Sydsvenska rallyt som hade start och målplats samt stor depå utanför hotellfönstret. Men det är ju kul med rally, och vi satt på första parkett för start och mål. För mig var det roligast att se bilarna från 60-talet då jag växte upp. Dessa körde i klassen regularitet, där det gäller att köra med en jämn medelhastighet och inte så fort som möjligt.

Bilder från trädgårdsmässan på Wämö i Karlskrona

    

 

Bilder från Sydsvenska rallyt

   

Sydsvenska rallyt, klass regularitet

   

 

160420

Igår tog jag en promenad i naturen för att kolla på fåglar och fjärilar. Jag är med i ”Svensk dagfjärilsövervakning”, och går en bestämd slinga med jämna mellanrum för att se vilka fjärilar som är ute och flyger. De fjärilar jag såg var endast påfågelöga (4st) och nässelfjäril (2st). Det är ju två fjärilar som övervintrar som vuxna. Backsipporna blommade och vädret var vackert med solsken, men tyvärr blåste det en del vilket kanske bidrog till att det inte var så många fjärilar i luften.

                  Backsippor                                         Påfågelöga

På fåglarna var det däremot full fart. Bofinken ser och hör man hela tiden, liksom gransångaren som finns överallt. Talgoxe, blåmes, rödhake, grönfink, svarthätta, ängspiplärka och lövsångare både syntes och hördes. Gråhakedoppingen skrek som vanligt som en stucken gris så den kan man ju inte heller missa. Några harar var också ute och sprang.

                   Röd Glada                                             Grönfink                                               Hare

 

160403

Häromdagen när jag var ute hos äldsta dottern fick jag uppleva ett av naturens dramor. På avstånd såg hur en hare sprang fram och tillbaka på en åker och jagade bort kråkor. "Vad håller den på med?" var ju tanken som kom upp. När jag kom närmare såg jag att det var en harmamma som vaktade sina små, som tyvärr redan låg döda på åkern. Kråkorna försökte komma nära, men så fort som de landade jagade harmamman bort dem. Troligtvis hade någon rovfågel redan dödat dem. Det flög en glada i närheten, och det kan hända att den hade varit framme, men blivit bortskrämd av något.

 

2015

 

Våren 2015 hyrde jag in mig hos Norrigården i Ramsjö i Hälsingland i ett av deras gömslen. Förhoppningen var att få fotografera björn, men jag råkade ut för ett häftigt oväder, vilket gjorde att björnarna bara låg och tryckte. Så några sådana fick jag tyvärr aldrig se. Men där var mycket annat, så jag blev inte lottlös. Rävar passerade med jämna mellanrum, järven gjorde ett kort besök mitt i natten och olika fåglar visade sig hela tiden. Bara upplevelsen av att tillbringa ett par dygn alldeles ensam i storskogen var fantastisk. Man satt där ensam och lyssnade på stormen som tjöt utanför, fåglarna som sjöng och de vilda djuren som passerad framför näsan. Helt fantastiskt. Detta kommer jag att göra igen.

 

2014

  

2014 tillbringade vi ett par veckor under våren på Mallorca. På förmiddagarna delade vi upp oss, hustrun i solen vid hotellets pool, och jag ute vid nationalparken S'Albufera  söder om Alcudia. Detta visade sig vara ett bra koncept. Var och en fick göra som den ville och ändå fick vi massor av tid tillsammans för andra aktiviteter.

S'Albufera  söder om Alcudia är ett fantastiskt ställe om man vill skåda och fotografera fåglar. Nationalparken S'Albufera är det största och viktigaste våtmarksområdet på Balearerna. Inom området finns mängder av olika djur, insekter, fjärilar och fåglar. Den mest berömda och uppskattade gruppen är fåglarna. Fåglar som flyger obehindrat mellan olika våtmarker för att hitta mat och skydd bland laguner och kanaler. S'Albufera är den enda platsen i skärgården där över två tredjedelar av det totala antalet arter som registrerats i Balearerna har setts, 271 olika arter. 

61 arter som häckar i parken omfattar både stationära arter (finns där hela året) och sommargäster som flyttar söderut när häckningen är över. En tredje grupp består av besökare från norr som kommer för övervintring under de kallaste vintermånaderna, bl.a. stora flockar av änder, en rad hägerarter, starar m.fl.  I parken finns dessutom gott om gömslen för den som vill komma fåglarna nära.